Wanita Malaysia mudah terdedah kepada pigmentasi - Tokyo Organic

Tokyo Organic

Informations

News

Tokyo Organic latest news, tips and information all in one place.

Wanita Malaysia mudah terdedah kepada pigmentasi

Iklim Malaysia vs Pigmentasi kulit

Masalah jeragat atau pigmentasi bukanlah sesuatu yang asing bagi rakyat Malaysia. Namun, adakah keadaan iklim di Malaysia boleh mempengaruhi kemunculan jeragat atau pigmentasi?

Pada umumnya faktor terbesar pigmentasi kulit adalah disebabkan oleh faktor genetik, di mana ia adalah faktor penentu warna kulit seseorang.

Tidak terdapat bukti yang menghubungkan secara langsung antara keadaan iklim Malaysia dengan kemunculan pigmentasi kulit. Namun, paparan sinar matahari yang berlebihan juga dipercayai dapat mempengaruhi pigmentasi kulit.

Di Malaysia, iklim tropika yang panas dan lembap menyebabkan kulit terdedah kepada paparan sinar matahari yang kuat sepanjang tahun.

Jadi, ianya boleh menyebabkan hiperpigmentasi atau penggelapan kulit, terutama jika kulit tidak ada perlindungan matahari yang memadai seperti penggunaan sunscreen dan sebagainya.

 

Faktor penyebab jeragat

  • Paparan sinar matahari:

Paparan sinar matahari yang berlebihan adalah salah satu penyebab utama jeragat. Di Malaysia yang mempunyai iklim tropika dengan sinar matahari yang kuat sepanjang tahun, paparan sinar UV boleh mendorong terjadinya jeragat.

 

  • Faktor genetik:

Kecenderungan untuk memiliki jeragat dapat diwariskan dari orang tua ke anak-anak mereka. Jika salah satu atau kedua orang tua memiliki jeragat, kemungkinan anak mereka juga akan mengalami kondisi yang sama.

 

  • Perubahan hormon:

Keadaan hormon dalam tubuh yang sering berubah-ubah terutamanya bagi wanita hamil, penggunaan pil perancang, atau ketika haid, dapat mendorong kemunculan jeragat.

 

  • Penggunaan kosmetik atau produk perawatan kulit yang tidak bersesuaian:

Kadangkala produk kosmetik atau produk perawatan kulit tertentu mengandungi bahan kimia yang boleh menyebabkan iritasi atau reaksi alergi pada kulit, yang akhirnya dapat memicu kemunculan jeragat di wajah.

 

  • Peradangan kulit:

Kondisi peradangan kulit seperti dermatitis atau eczema dapat menyebabkan munculnya jeragat pada area yang terkena peradangan.

 

Cara untuk hapuskan jeragat

Untuk mengurangi risiko jeragat atau merawat jeragat yang sedia ada, anda boleh mencuba beberapa langkah di bawah;

  • Menggunakan pelindung matahari dengan SPF yang mencukupi ketika melakukan aktiviti di luar agar kulit kekal terlindung dari paparan sinaran UV berbahaya.

Anda boleh mencuba sunscreen terbaharu dari rangkaian Tokyo Organic iaitu TO Rose UV Suncare yang diperkaya dengan Aloe Vera dan Madu untuk penghidratan yang lebih baik dan melicinkan kulit sambil melindungi kulit dari sinar UV merbahaya.

 

  • Menggunakan produk penjagaan kulit yang bersesuaian dengan jenis kulit anda dan elakkan dari menggunakan produk yang mengandungi bahan-bahan yang boleh menyebabkan iritasi pada kulit.

Anda boleh mencuba produk penjagaan wajah dari rangkaian Tokyo Organic kerana ianya dirumus dengan teliti menggunakan teknologi Jepun untuk mengembalikan fungsi semula jadi pelindung kulit. Tokyo Organic juga diformulasikan dengan ramuan semulajadi (sumber tumbuhan, minyak dan mineral) yang mampu diserap baik oleh kulit. 

 

  • Cuba elakkan pengambilan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon  seperti penggunaan pil perancang yang dapat mempengaruhi peningkatan/perubahan hormon.

Anda boleh cuba mengawalnya dengan mengamalkan cara hidup yang sihat seperti mendapatkan tidur yang cukup dan berkualiti, bersenam, menjaga pola pemakanan seperti makan makanan yang lebih banyak protein, mengurangi pengambilan gula, mengekalkan berat badan yang ideal dan sebagainya.

 

  • Sekiranya anda mengalami keradangan kulit, elakkan dari menggaru atau menggosok kulit secara berlebihan, kerana ianya dapat memburukkan keadaan kulit dan meningkatkan risiko jeragat sekiranya tidak dikawal dengan baik.

tokyo organic, skincare tips

Anda boleh mendapatkan nasihat pakar supaya keradangan kulit dapat dirawat dengan baik atau anda boleh juga mencuba produk penjagaan wajah yang bersesuaian supaya kulit anda tidak mengalami iritasi.

Produk Tokyo Organic menggunakan mawar, satu ramuan hebat yang mempunyai banyak manfaat kepada kulit. Selain mempunyai aroma yang menenangkan, ia juga bersifat astringen, menjadikannya bahan yang sangat baik untuk merawat jerawat, kemerahan dan keradangan. 

 

Kesimpulannya

Kesimpulannya, walaupun iklim Malaysia mungkin meningkatkan risiko hiperpigmentasi kulit akibat paparan sinar matahari yang kuat, namun terdapat banyak faktor-faktor yang turut mempengaruhi kemunculan jeragat yang perlu dititikberatkan.

Adalah penting untuk melindungi diri dari paparan sinar matahari yang berlebihan dengan menggunakan pelindung matahari, mengenakan pakaian pelindung yang bersesuaian, dan yang paling penting cuba elakkan diri dari terdedah kepada paparan sinar matahari yang terlalu lama, terutamanya pada waktu siang.

 

 

Want gorgeous skin?

Wear SPF everyday!

 

 

Tokyo Organic Rose CleanserTokyo Organic Rose Cleanser (Improved formula)Tokyo Organic Rose UV SuncareTokyo Organic Skincare TipsTokyo Organic Skincare
61 Artikel Ditulis

Follow our Facebook and Instagram to get latest update, special offers and the latest product release.

No comments yet. Be the first to leave a comment!

Leave a Comment

Note: Your email address will not be shared with third parties. Marked space * is required.

More Post

FREE sample of our New Sunscreen!

Subscribe to our newsletter and receive two samples of our NEW Sunscreen for free with any purchase of Tokyo Organic products.

 

Get the free samples here.

 

This will close in 15 seconds