Fun Fact mengenai Bunga Telang - Tokyo Organic

Tokyo Organic

Informations

News

Tokyo Organic latest news, tips and information all in one place.

Fun Fact mengenai Bunga Telang

Bunga Telang

Bunga telang, yang juga dikenali sebagai Butterfly Pea (nama saintifik: Clitoria ternatea), adalah tumbuhan yang menarik dengan banyak sifat dan kegunaan menarik.

 

 

Berikut adalah beberapa perkara menarik mengenai Butterfly Pea:

Warna Biru Semulajadi

Salah satu perkara paling menarik tentang bunga telang adalah warna biru semulajadi yang dihasilkannya. Bunga ini menghasilkan pigmen biru yang digunakan secara tradisional untuk pewarnaan makanan dan minuman. Warnanya sering digunakan dalam masakan Asia Tenggara untuk memberikan warna alami kepada hidangan.

 

 

Kegunaan Pewarnaan Makanan

Bunga telang digunakan dalam hidangan seperti nasi biru (nasi kerabu) dan minuman berwarna biru semulajadi seperti teh bunga telang. Warna ini diperoleh dengan merendam bunga telang dalam air panas.

 

 

Kegunaan Perubatan Tradisional

Selain digunakan untuk pewarnaan, bunga telang juga telah digunakan dalam perubatan tradisional dalam beberapa budaya. Ia dikatakan mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang dapat memberikan manfaat kesihatan

 

 

Khasiat Kesihatan

Bunga telang dikatakan mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk meningkatkan sistem imun, membantu pengekalan berat badan yang sihat, dan mengandungi flavonoid yang baik untuk kesihatan jantung.

 

 

 

Penyelidikan Saintifik

Bunga telang menjadi subjek penyelidikan saintifik yang semakin meningkat, terutamanya dalam kaitan dengan potensi sifat antioksidan dan kesihatan. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ekstrak bunga telang mempunyai potensi kesan positif terhadap kesihatan manusia.

 

 

Kosmetik dan Kecantikan

Ekstrak dari bunga telang juga digunakan dalam produk kosmetik dan kecantikan. Ia dikatakan dapat membantu meningkatkan kulit dan rambut dengan sifat-sifat anti-penuaan.

 

Produk penjagaan kulit

Untuk memastikan kulit sentiasa sihat dan berseri produk penjagaan kulit yang digunakan juga haruslah sesuai dengan jenis dan keadaan kulit anda.

Kami sarankan anda untuk gunakan rangkaian penjagaan wajah Luminasari. Ianya bukan sahaja selamat dan berkesan malah telah dirumus khas dengan  menggunakan Teknologi Microbiome.

Untuk info lanjut/pembelian, anda boleh lihat DISINI!

 

Berminat untuk dapatkan sample sunscreen percuma dari Tokyo Organic? Anda boleh dapatkannya DISINI!

 

 

 

 

Good skincare is the key to a glowing and confident you

 

 

 

15 Artikel Ditulis

Follow our Facebook and Instagram to get latest update, special offers and the latest product release.

No comments yet. Be the first to leave a comment!

Leave a Comment

Note: Your email address will not be shared with third parties. Marked space * is required.

More Post

FREE sample of our New Sunscreen!

Subscribe to our newsletter and receive two samples of our NEW Sunscreen for free with any purchase of Tokyo Organic products.

 

Get the free samples here.

 

This will close in 15 seconds